Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Modulkurs 14 D Översyn dränering

Välkommen till kurs för modul 14D Översyn av dränering. Efter sommarens exceptionella väderläge med först extrem torka som sen övergick i det motsatta är dessa frågor mycket aktuella.

Vi anordnar den här kursen för dig som är växtodlingsrådgivare och stöter på problem med vatten vid dina fältbesök. Det finns ett stort behov av rådgivare som kan mer om vattenfrågorna, både inom ert vanliga växtodlingsrådgivningsarbete, samt inom Greppa Näringen. I flera län finns det ett stort behov av rådgivare inom den här modulen.

Kursdagarna bygger vi upp som ett rådgivningsbesök. Första dagen startar vi på sal inför fältbesöket och under eftermiddagen ger vi oss ut i fält för att se hur den här rådgivningen fungerar i praktiken.

Dag två fördjupar vi oss i de problem som vi såg i fält och knyter ihop besöket till ett rådgivningsbrev till lantbrukaren.

På kursen medverkar:

 • Caroline Johnsson och Tilla Larsson rådgivare vattenhushållning på Rådgivningsenheten växtnäring, klimat och vatten på Jordbruksverket.
 • Anuschka Heeb växtodlings- och vattenrådgivare på Lovang Lantbrukskonsult AB i Östergötland
 • Jon Wessling rådgivningsexpert för modul 14D och vattenrådgivare på Hushållningssällskapet i Nyköping.

Du som deltar på kursen ska känna att du åker hem med fördjupad kunskap om dränering och kan komma igång med modul 14D Översyn dränering.

Information och anmälan

Kursen vänder sig främst till dig som är växtodlingsrådgivare och vill börja jobba med Greppa 14D alternativt har börjat jobba med 14D men behöver mer stöd i arbetet, övriga intresserade eventuellt i mån av plats.

Datum: 15–16 november

Tid: 15 november drop-in fika från kl. 9.30 kursen starta 10.00. Kursen avslutas 16 november kl. 14.45 med gemensam fika.

Plats: Renströmmen, Norrköping (3 minuters promenad från stationen)

Boende: Boende bokar du själv.

Kostnad: 600 kr för lunch och för- och eftermiddagsfika båda dagarna kommer att faktureras. Middagen på kvällen den 15 november betalar du själv på plats till självkostnadspris. Middagen kommer vara på Elite Grand Hotel, restaurang The Bishops Arms (3 minuters promenad från Renströmmen).

Anmäl dig senast den 17 oktober

Program

Onsdag 15 november

 • Drop-in kaffe från 09.30, programmet startar 10.00.
 • Under förmiddagen introducerar vi kursen, lär känna varandra och förbereder oss inför ett rådgivningsbesök.
 • Lunch
 • Under eftermiddagen åker vi gemensam buss från Renströmmen ut på fältbesök. Vi avslutar dagen med en kort reflektion på sal. Kursdagen beräknas vara slut 17.00.
 • Gemensam middag kl. 18.30 på The Bishops Arms för dem som anmält sig

Torsdag 16 november

 • Vi börjar dagen kl 08.00 med att gå igenom frågeställningar från besöket samt hur råden kan sammanfattas från gårdagens fältbesök i ett rådgivningsbrev.
 • Under dagen fördjupar vi oss även i ämnen som dränering och växtnäring, tolka täckdikningsplaner, ritningar på dikningsföretag, teknik, slangar, filtermaterial, ekonomi och juridik.
 • Kursen avslutas klockan 14.45 med gemensam fika.

Har du frågor

Kontakta Caroline Johnsson om du har frågor om kursen eller anmälan

Det finns ett begränsat antal platser på kursen. När kursen är fullbokad och det inte går att använda anmälningsfunktionen har du möjlighet att sätta upp dig på en reservlista. Det kan hända att någon avbokar eller att vi kan ta in fler personer i lokalen. Anmäl dig då till reservplats genom att skicka ett mail till caroline.johnsson@jordbruksverket.se