Greppa logotyp

God jul och gott nytt år!

Snart lägger vi ännu ett händelserikt år bakom oss och jag vill passa på att tacka våra duktiga rådgivare för er kunskap och engagemang. Utan er hade inte Greppa Näringen kunnat bidra till så positiva miljö- och klimateffekter som vi gjort. Men det tar inte slut här, vi har mycket nytt inplanerat för nästa år. 

Under det gångna året har Greppa Näringen:

  • Lanserat en ny rådgivning om underhåll av diken
  • Skickat ut två medlemsbrev till lantbrukare och deltagit på fältmässorna i Borgeby, Brunnby och på Elmia Lantbruk 
  • Diskuterat Greppa Näringens utveckling tillsammans med rådgivare vid olika fokusgruppsmöten
  • Lanserat en ny webbplats för er rådgivare
  • Genomfört 21 fortbildningskurser för rådgivare vara allt fler över webben, däribland Introduktionskursen för nya rådgivare med 43 deltagare
  • Tillfört mer medel för enskild rådgivning
  • Genomfört många fältdagar för lantbrukare ofta med hjälp av er rådgivare
  • Fortsatt med vår nyhetsbevakning på webbplatsen
  • Och mycket annat….

Torraste året i mannaminne

2018 var det torraste året i mannaminne, vilket haft stor effekt för alla lantbrukare. Greppa Näringen försökte göra så mycket vi kunde från vårt håll för att hjälpa till i den svåra situation som uppstod. Vi var bland annat ute och mätte markens innehåll av kväve i juli för att kunna se om det fanns mycket outnyttjat kväve i marken. Men såklart har ni rådgivare fått ta de flesta diskussionerna med lantbrukarna om hur man kan agera ett sådant här år för att få fram foder bland annat.

Vi blickar framåt

Vi kommer inte att stanna upp här. Under nästa år planerar vi för att fortsätta utveckla Greppa Näringen. Bland annat funderar vi på hur vi ska öka engagemanget bland lantbrukare och vad vi kan utöka vår rådgivning med.

Det här Landsbygdsprogrammet börjar lida mot sitt slut och under 2019 kommer det att bli en hel del arbete med att fundera och diskutera Greppa Näringens roll framöver. Vi har förväntningar från samhället på att vi ska kunna bidra till att fler åtgärder genomförs för bättre vattenkvalitet och för att vässa utfodringen för minskade utsläpp av ammoniak och växthusgaser.

Jag vill avsluta med att önska er en riktigt god jul och gott nytt år!

Stina Olofsson, projektledare Greppa Näringen

Senast uppdaterad: 15 januari 2019