Greppa logotyp

Ny version av Vera i drift

I den nya versionen av Vera, version 1.1.60.0, lanserar vi en stor nyhet! Nu kan du göra en fördelning av klimatavtrycket på gårdens produkter och få reda på klimatavtrycket till exempel per kilogram kött eller mjölk.

Den nya versionen installeras automatiskt om du svarar ja på frågan om du vill installera den. Svarar du nej dröjer det ett par veckor innan du får frågan igen.

I den nya versionen av Vera har du nya möjligheter i klimatkollen. Du kan fördela klimatavtrycket per mängd produkt, det kallas att allokera klimatavtrycket. Då blir det mycket enklare att ge förslag på åtgärder som passar på gården. Att kunna fördela klimatavtrycket har både lantbrukare och rådgivare efterfrågat sedan länge.

Ny beräkning av fördelning av klimatavtrycket - allokering

Du väljer själv om du vill utöka klimatberäkningen med fördelning av klimatavtrycket per produkt, så kallad allokering. Beräkningen innebär ett par steg till innan du kan få ut klimatavtrycket per produkt. Bland annat så måste alla produkter in till gården som foder, energi etc. och grödor i Odlingsfliken kopplas till vilken produkt ut de hör. Resultatet av fördelningen, kg CO2e per kg mjölk/ kött/ spannmål (kilogram koldioxodekvivalenter per kilogram produkt), får du i tabellform och i fina diagram. Det kan också vara ett bra sätt att se hur klimatavtrycket på en gård kan fördela sig på de olika produktionsgrenarna.

I manualen till VERA kan du läsa mer om hur beräkningarna är uppbyggda och hur du gör när du ska fördela klimatavtrycket. Manualen är uppdaterad 2020-04-15.

Var med på distanskurs om allokering i klimatkollen

Vi erbjuder två webbkursen om allokering i klimatkollen under våren.

Den första kursen erbjuder vi den 29 april mellan kl. 13.00-14.30 via skype. Du kan anmäla dig via länken senast den 24 april. Några dagar innan kursen får du en länk med mer information.

Det kommer ytterligare en kurs under maj, håll utkik under kurser.

Uppdaterat underlagsmaterial om klimatkollen

Vi har uppdaterat en del material under rådgivningarna klimatkollen. Det gäller bland annat:

Senast uppdaterad: 15 april 2020