Greppa logotyp

Ny version av Vera 1.1.70.0 driftsatt

Den nya versionen av Vera driftsattes den 9 december 2020. Den installeras automatiskt om du svarar jag på frågan om du vill installera den. Svarar du nej dröjer det ett par veckor innan du får frågan igen.

I den nya versionen av Vera, 1.1.70.0, har vi gjort en ändring i Gödslingsplanen när det gäller den långsiktiga stallgödseleffekten.

Hur beräknas den långsiktiga stallgödseleffekten nu?

Den långsiktiga stallgödseleffekten beräknas nu på den areal du skriver in under Alternativ i gödslingsplanen. Tidigare har effekten beräknats på den areal du lagt in i gödslingsplanen.

Anledningen till ändringen är att om du fyllt i skifte för skifte i fliken Skiften så räknades den långsiktiga stallgödseleffekten ut på den areal du hittills hade lagt in. För de första skiftena blev alltså den långsiktiga stallgödseleffekten orimligt hög och korrekt värde fick du först på sista skiftet. Hade du däremot lagt in alla skiften och fyllt i areal först och sedan lagt till resten av informationen har du fått rätt långsiktig stallgödseleffekt på alla skiften.

Vad händer med redan gjorda gödslingsplaner?

Ändringen kommer inte att slå igenom i gödslingsplaner du har gjort tidigare eftersom det här är ett värde du kan justera själv. Vera kan inte skilja på om du har lagt in värdet eller om det är beräknat.

Om du brukar lägga in ett skifte åt gången så behöver du uppdatera beräkningen. Markera skiftena i gödslingsplanen och klicka på knappen ”Återställ Långs. stallgödseleff." i fliken Skiften. Lägger du in nya kunder så ska beräkningen fungera från början.

I länken kan du läsa mer om Vera. Där hittar du kurser och manual om programmet.

Senast uppdaterad: 15 december 2020