Foto: Alex Regnér
Rådgivningen för biogas vänder sig både till lantbrukare som är intresserade av att investera i en biogasanläggning och lantbrukare som redan har en anläggning. Rådgivningen innehåller både gruppträffar och enskild rådgivning.
Om finansiering m.m.
Syftet med biogasrådgivning är...
Målet är att...
Biogasrådgivningen är uppdelad i flera steg med inspirationsträffar och nätverksträffar i grupp samt enskild rådgivning i två nivåer.
Introduktion i grupp till framgångsrik produktion av biogas på gården för företag på landsbygden som är intresserade av att starta biogasproduktion. En kunskaps- och inspirationsträff för lantbrukare som vill veta mer om biogas. Träffen omfattar cirka 3 timmar.
Vid rådgivningen diskuterar ni förutsättningarna att producera och biogas på företaget och gör en beräkning av gårdens potential att producera biogas. Rådgivningen ska inspirera företag med goda förutsättningar att producera biogas att gå vidare till fördjupad biogasrådgivning 3a. Rådgivaren lägger 8 till 12 timmar varav gårdsbesöket tar cirka 3 timmar.
Fördjupad beräkning inför investering biogasproduktionsanläggning – ekonomi, miljönytta och riskanalys. Rådgivningen inkluderar en ekonomisk beräkning med riskanalys med två till tre alternativ som visar hur det ekonomiska utfallet påverkas av parametrar som gödselgasstöd och energipris. Rådgivaren gör även en beräkning av klimatnytta och biogödselns värde. Analysen visar under vilka förutsättningar det är möjligt att investera i biogasproduktion. Rådgivningen ska lägga grunden för fortsatt rådgivning i modul 3b. Rådgivningen omfattar ca 8 - 10 timmar.
Fördjupad biogasrådgivning – affärsmöjligheter, lagstiftning och planering. Rådgivningen inkluderar fortsatt diskussion kring nyttor, ekonomisk beräkning och riskanalys som tagits fram i modul 3a. Rådgivningen ger vägledning kring företagets förutsättningar att investera i biogasproduktion och förslag till tidsplan. Den ska också ge ett bra stöd inför en investering. Biogasrådgivaren lägger 8-10 timmar
Kompetensutveckling i grupp för biogas- anläggningsägare och för de som vill starta upp en biogasanläggning med substrat från djurhållning och biomassa. Två till tre träffar per år under ledning av biogasrådgivare med möjlighet att bjuda in föreläsare och att göra studiebesök.
Senast uppdaterad: 16 juni 2022