Krav och rekommendationer för Greppa Näringens verksamhet är utarbetade av Jordbruksverket efter samråd med representanter från länsstyrelserna och LRF. Greppa Näringen följer ett inarbetat systematiskt arbetssätt. På denna sida kan du läsa om våra krav och rekommendationer.
Ladda ner eller läs krav och rekommendationer för Greppa Näringens verksamhet i sin helhet.
All rådgivning och övrig verksamhet vi utför under benämningen Greppa Näringen ska följa dessa krav och rekommendationer. Det gäller verksamhet som är finansierad inom Strategisk plan eller med andra medel avsedda för projektet.
Kravet finns för att vi inom Greppa Näringen ska kunna upprätthålla projektets systematiska arbetssätt och kvalitet i den rådgivning och uppföljning vi erbjuder de lantbrukare som blir medlemmar.
Rekommendationer som i texten uttrycks som ska är bindande medan bör inte är bindande. De olika teman som finns för enskild rådgivning i Greppa Näringens rådgivningsmoduler är i denna skrift beskrivna i tabeller för respektive rådgivningsmodul.
Varje beskrivning av rådgivningsmodulerna anger alltid det du ska följa under rubrikerna Resultat och krav på dokumentation och Krav på rapportering till Greppa admin. Övriga delar av innehållet med beskrivningar av varje rådgivningsmodul i Krav och rekommendationer är rekommendationer.
En av grundpelarna i Greppa Näringen är återkommande rådgivning så att tidigare rådgivning och förslag till åtgärder kan följas upp. På detta sätt skapas en helhetssyn på gårdens miljöpåverkan. Därför är det mycket viktigt att rådgivningsplanerna uppdateras vid varje besök och att lantbrukarna slussas vidare till nästa rådgivning.
Greppa Näringen utbildar, inspirerar och motiverar lantbrukare att genomföra åtgärder för att på gårdsnivå minska miljö- och klimatpåverkan, förbättra lönsamheten och ha en god krisberedskap. Greppa Näringen bidrar till Sveriges miljömålkvalitetsmål och de mål som gäller för miljöarbetet inom EU samt ett hållbart, konkurrenskraftigt lantbruk.
Kompetensutveckling i den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023-2027 ska vända sig till verksamma inom jordbruks- och trädgårdsföretag samt företag och ideella föreningar med hästverksamhet med minst 10 hästar på sin eller sina anläggningar vid den tidpunkt då aktiviteten genomförs (läs mer i 4 kap. 93 § Statens jordbruksverks föreskrifter
SJVFS 2022:27).
Informationsmaterial och kompetensutveckling ska vända sig till personer i målgruppen ovan. Det gäller även gruppaktiviteter eller gruppträffar.
För Greppa Näringens verksamhet innebär det att aktiviteter ska komplettera och knyta an till Greppa Näringens rådgivningsmoduler och de åtgärder som diskuteras i dessa.
Informationsmaterial som tas fram inom Greppa Näringen bör i första hand informera om utbud, genomförande och resultat av samt kunskap kopplad till Greppa Näringens rådgivningsmoduler beskrivna i krav och rekommendationer.
För att få enskild rådgivning inom Greppa Näringen ska mottagaren uppfylla kraven på målgrupp enligt den strategiska planen ovan samt ha mer än 15 djurenheter (enligt Miljöbalken) eller 50 hektar åkermark och som kan ha behov av miljö- och klimatåtgärder. I skriften kan du läsa om flera undantag för några rådgivningar.
Rådgivaren behöver ha en grundläggande kompetens för att få genomföra rådgivning inom Greppa Näringen. I den ingår utbildning eller yrkeserfarenhet,
mentorskap, uppdaterad kunskap via våra och andras kurser och fortbildningar och att ha gått introduktionskurs för nya rådgivare inom Greppa Näringen.
Vid stöd till kompetensutveckling ska de som genomför aktiviteter uppfylla kraven i Jordbruksverkets föreskrift (SJVFS 2024:1, grundföreskriften SJVFS 2022:27) när det gäller verksamhet som finansieras med pengar för CAP 2023-2027 genom den strategiska planen. Detta beskrivs i 4 kap. 88 § ”Vid stöd till kompetensutveckling ska de som genomför aktiviteter ha dokumenterad erfarenhet inom det aktuella området. De ska även ha personal som har relevant akademisk utbildning eller motsvarande kompetens inom det område de ska bedriva kompetensutveckling.”
Det är viktigt att de företag som utför rådgivning inom Greppa Näringen har rådgivning till lantbrukare som en bärande del i sin affärsverksamhet. Företaget bör sammantaget utföra minst 15 rådgivningsbesök per år till verksamheter i Greppa Näringens målgrupp. Både rådgivningar inom och utanför uppdraget i Greppa Näringen kan räknas in. Företaget bör ge nya medarbetare en introduktion i Greppa Näringens arbetssätt, till exempel genom att erbjudas mentorskap.
I flera av rådgivningarna behöver rådgivaren dessutom uppfylla krav på särskild kompetens. Detta beskrivs dels i inledningen av dokumentet och dels vid varje rådgivningsmodul. Det finns krav på särskild kompetens som vi kallar Vera, Klimat, Växtskydd, Växtskydd växthus, Energi, Sparsam körning, Biogas 1 och Biogas 2.
Ett rådgivningsbesök i Greppa Näringen ska vara utan kostnad för lantbrukaren.
Länsstyrelsen ska upphandla den enskilda rådgivningen av externa aktörer som utför rådgivning inom lantbruket. Detta är önskvärt för att miljö- och klimataspekter i produktionen ska kunna integreras med de råd som lantbrukaren får i övrigt. De som utför rådgivning ska ge objektiva råd, inte ha kommersiella intressen inom det område som rådgivningen berör och uppfattas som opartiska av lantbrukarna. Upphandlande myndighet har yttersta ansvar vid upphandling.
Rådgivning i Greppa Näringen sker främst genom gårdsbesök. Före ett besök på gården förbereder rådgivaren sitt arbete med bland annat genom att marknadsföra, boka och informera lantbrukaren om vilken dokumentation som behövs under besöket för att rådgivningen ska bli så bra som möjligt.
Särskilt omfattande rådgivningsmoduler delar rådgivaren upp på ett besök och efterföljande uppföljningskontakt i samband med att lantbrukaren har fått rådgivningsbrevet. Vilka rådgivningar detta gäller, framgår på sidorna för respektive rådgivingsmodul.
Som ny medlem i Greppa Näringen ska rådgivningen alltid börja med en startrådgivning (1Aa) för lantbrukaren där en växtnäringsbalans och en rådgivningsplan upprättas. I rådgivningsplanen anger lantbrukaren och rådgivaren sedan tillsammans vilka rådgivningsmoduler de bedömer är lämpliga att utföra under de kommande tre åren.
Beräkningar av växtnäringsbalans, stallgödselmängd, ammoniakförluster, kväveutlakning, klimatpåverkan och energianvändning på djurgårdar ska rådgivaren göra i Jordbruksverkets beräkningsprogram Vera i samband med rådgivningsbesöket.
Greppa Näringen erbjuder möjligheter till rådgivning i grupp. I Krav och rekommendationer beskrivs grupprådgivningar om biogas, grovfoderproduktion med lägre klimatavtryck och högre lönsamhet, kväveoptimering i spannmål för lägre klimatavtryck, sparsam körning, energieffektivisering inom energikollen och för rådgivning i vattendragsgrupper.
Vattendragsgrupper anordnar inom Greppa Näringens ram där det finns behov av rådgivning kring vattenfrågor, det vill säga inom avrinningsområden med vattenförekomster som inte uppnår eller riskerar att inte uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten.
Andra gruppträffar som knyter an till Greppa Näringens rådgivningsmoduler kan också arrangeras via länsstyrelserna. De varierar mellan olika län och avtal.
Senast uppdaterad: 24 januari 2025