Webbinariet ingår i en webbinarieserie om att gynna den biologiska mångfalden i åkerlandskapet. Det är kostnadsfritt och vänder sig i första hand till rådgivare. Intresserade lantbrukare är också välkomna att delta.
Lähäckar som planterats för att gynna vilt och annan biologisk mångfald är än så länge relativt ovanliga i Sverige. Detta trots att de förutom att ge skydd och mat åt vilt, fåglar och insekter även förbättrar mikroklimatet och förhindrar jorderosion på fälten intill. Syftet med det här webbinariet är att få fler intresserade av att etablera lähäckar för fältvilt och annan biologisk mångfald. Men vilka arter är bäst att plantera? Och hur bär man sig åt för att plantera ett stort antal plantor av buskar och träd? Vad kostar det och hur sköter man dem bäst?
Poul-Erik Jensen, Agrojakt, har i flera decennier arbetat med att förbättra villkoren för fältvilt i jordbrukslandskapet. Poul-Erik har projektlett åtskilliga viltplanteringar på gårdar i Skåne och kommer berätta om sina erfarenheter av det.
Magnus Bengtsson driver gården Valterslund utanför Tomelilla. Magnus berättar om vilka fördelar som de ser med lähäckar, för biologisk mångfald i allmänhet och vilt i synnerhet. Vi får också höra om hur de planterat lähäckarna och vilka arter som de använt. Valterslund är en av projekt Mångfald på slättens demonstrationsgårdar.
När? 2 november kl. 13.00 - 14.00
Var? via Zoom
Sista dag för anmälan: 31 oktober
Läs mer och anmäl dig till webbinariet om lähäckar och viltplanteringar
Senast uppdaterad: 13 oktober 2022