Rådgivningens tyngdpunkt i bördighet och kolinlagring ligger på att genomföra åtgärder för hur jordens mullhalt kan höjas och hur dessa förbättrar skördenivåerna och odlingsekonomin både på kort och på lång sikt
Rådgivningen bördighet och kolinlagring riktar sig till gårdar med konventionell odling.
En ökande mullhalt är en av flera faktorer som ökar bördigheten. I denna rådgivning gör du en beräkning av odlingsåtgärdernas långsiktiga effekt på mullhalten. Rådgivningen bygger på det faktum att en ökad mullhalt ger ökade skördenivåer på jordar med måttliga mullhalter – upp till 3,4 procent.
Med utgångspunkt i gårdens växtföljd och odlingsåtgärder gör du lantbrukaren medveten om långsiktiga effekter på mullhalt och bördighet. För gårdar med merparten av arealen i vall behandlas växtföljdsaspekter i modulen grovfoderodling (15A).
I denna rådgivning får lantbrukaren ökad kunskap om växtföljdens sammanlagda påverkan på den långsiktiga bördigheten i fält, vilket därmed bidrar till att uppnå de nationella miljömålen ingen övergödning, grundvatten av god kvalitet, giftfri miljö och begränsad klimatpåverkan.
Rådgivningen hjälper lantbrukaren att göra beräkningar för att förstå hur det går att behålla bördigheten eller att öka den genom olika växtföljds- och brukningsåtgärder.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ner det modulblad som hör till modulen.
Rådgivningen mullhalt och bördighet (12B), beräknar vi i Greppa Näringen omfattar cirka 9–11 timmar där även för- och efterarbete av rådgivningsbesöket ingår.
Greppa Näringens Nya krav och rekommendationer 2023-2024 Pdf, 1 MB.
Greppa Näringens krav och rekommendationer 2021-2022 Pdf, 1 MB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 13J Odlingsstrategier med och utan glyfosat Pdf, 139 kB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 17A Biologisk mångfald i åkerlandskapet Pdf, 376 kB.
Senast uppdaterad: 02 juni 2023