Foto:
Träffarna sker i grupper av företagare som är intresserade av att starta biogasproduktion eller som redan producerar biogas och som utbyter erfarenheter med varandra. Du som rådgivare ansvarar för planeringen av träffarna. Din roll är att processleda och coacha gruppen.
Träffarna bidrar till att deltagarna fördjupar sin kunskap om gårdsbaserad biogasproduktion. Syftet är att både produktionen och användningen av förnybar energi inom lantbruket ska öka. Rådgivningen bidrar till att uppnå flera miljömål i Agenda 2030 för hållbar utveckling.
Länk till modultext (motsvarande 23E)
För att genomföra träffarna ska du ha särskild kompetens Biogas 1 och Biogas 2.
Du ska behärska Jordbruksverkets beräkningsverktyg ”Biogaskollen” och vara utbildad biogasrådgivare genom att ha:
Du ska ha en djup kunskap om lantbruksbaserad biogasproduktion och behärska ekonomi, lagstiftning och styrmedel som berör gårdsbaserad biogasproduktion.
Du ska ha utfört biogasrådgivningar av den rådgivning som nu heter 23B.
Gruppen träffas i första hand fysiskt. Deltagarna träffas cirka 3 timmar per gång och kan göra gemensamma studiebesök som då kan kräva mer tid.
Gruppen kan bildas utifrån geografi, typ av anläggning, gårdsinriktning på sin gård (exempelvis eko, gris, mjölk, fjäderfä med mera.) Den kan också utgöras av personer som gemensamt planerar att investera i en biogasanläggning.
På sidorna innan träffen, under träffen och efter träffen hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra träffarna. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete.
Greppa Näringen erbjuder bildspel som du kan utgå ifrån vid ditt föredrag på den första träffen, i uppstarten med din ERFA-grupp.
Träffen tar så här många timmar att genomföra inklusive förberedelser:
Senast uppdaterad: 13 mars 2025