Rådgivningen hjälper lantbrukaren att optimera fosforgödslingen, identifiera "hot spots" där risken för fosforförluster är stor och föreslå lämpliga åtgärder för att minimera fosforläckaget. I många fall går det att hitta åtgärder som gynnar både ekonomin och miljön
I rådgivningen tar du och lantbrukaren fram en gårdsanpassad strategi för fosforgödsling, val av brukningsmetoder och övriga åtgärder som minimerar fosforförluster och jordtransport till vatten. Du ska skapa en förståelse hos lantbrukaren för fosforhushållningens betydelse för ett långsiktigt hållbart jordbruk och bättre vattenmiljö.
Syftet är att hjälpa lantbrukaren med en medveten strategi för fosforgödsling och andra åtgärder där fosforn utnyttjas optimalt samtidigt som förlusterna via dränering och ytavrinning blir så små som möjligt.
Målet med rådgivningen är att minska fosforförlusterna och öka fosforeffektiviteten genom en optimerad fosforgödsling och gårdsanpassade åtgärder.
Rådgivningen bidrar till att nå miljömålen ingen övergödning, levande sjöar och vattendrag, och att uppfylla Sveriges åtaganden enligt EU-direktiv och internationella överenskommelser om att nå god status i berörda sjöar, vattendrag och kustvatten.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ner det modulblad som hör till modulen.
Särskild kompetens på ekologiska gårdar.
Lantbrukaren ska ha gjort en växtnäringsbalans, rådgivning i modulerna 10A, 10B eller 40B.
Rådgivningen fosforstrategi (11B) beräknar vi i Greppa Näringen omfatta cirka 8–10 timmar där för- och efterarbete av rådgivningsbesöket ingår.
Senast uppdaterad: 19 april 2023