I rådgivningen hjälper du lantbrukaren att få en första koll på läget när det gäller klimatfrågan. Tillsammans med lantbrukaren undersöker du var det finns möjligheter till förbättringar.
Som rådgivare visar du hur klimatnytta bidrar till högre resurseffektivitet och ökad lönsamhet. Genom rådgivningen får lantbrukaren hjälp att kartlägga företagets utsläpp av växthusgaser. Du och lantbrukaren tittar på vilka produktionsgrenar på gården som är stora respektive små källor till klimatpåverkan och utifrån detta diskuterar ni vad som är möjligt att jobba vidare med.
Målet är att visa lantbrukaren vad som är stort och smått i företagets klimatpåverkan och ringa in vilka områden som är intressanta att jobba vidare med utifrån ett miljö- och ekonomiperspektiv. Den ska även inspirera och motivera lantbrukaren att minska växthusgasutsläppen inom befintlig produktionsinriktning och på så vis bidra till att uppnå miljömålet begränsad klimatpåverkan.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ner det modulblad som hör till modulen.
För rådgivning krävs särskild klimatkompetens.
Rådgivningen klimatkollen växtodlingsgårdar (20A) beräknar vi i Greppa Näringen omfattar cirka 8–9 timmar där för- och efterarbete av rådgivningsbesöket ingår.
Greppa Näringens Nya krav och rekommendationer 2023-2024 Pdf, 1 MB.
Greppa Näringens krav och rekommendationer 2021-2022 Pdf, 1 MB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 13J Odlingsstrategier med och utan glyfosat Pdf, 139 kB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 17A Biologisk mångfald i åkerlandskapet Pdf, 376 kB.
Senast uppdaterad: 26 maj 2023