Hos lantbrukaren är du förberedd med uppgifter om gården och har med dig de underlag du eventuellt har sammanställt för att visa och diskutera.
Inled samtalet med att prata om syftet med rådgivningen när du går igenom underlaget du har med dig. Du pratar övergripande om regelverket och vilka åtgärder lantbrukaren kan göra som främjar ekonomin på gården såväl som miljön och klimatet.
Du förklarar betydelsen av dräneringssystemets funktion, både för ökad produktion och minskat växtnäringsläckage, och av underhåll. Här betonar du återigen vikten av väldränerade fält för en bättre jordbruksproduktion och miljö.
Gårdsbesöket kan med fördel delas in i två delar. En teoretisk del där du som rådgivare går igenom teorin anpassat efter gården du besöker. Tänk på att det viktigaste under besöket är att ta sig ut i fält. Under fältvandringen skaffar ni er förståelse för vattnets väg genom landskapet och då med fokus på den specifika gården. Vad är det som skapar problem?
Material att ta hjälp av
På gården går du tillsammans med lantbrukaren igenom dräneringens funktion på ett till tre utvalda skiften som har problem med vatten. Du bedömer dräneringens status och föreslår åtgärder för förbättrad dränering. Åtgärder som underhåll av brunnar, spolning av dräneringsrör, framgrävning av täckdikesögon, upprustning av kantdiken med mera.
Tillsammans tittar ni på tillgängligt kartmaterial över gården. Med hjälp av kartorna får ni en överskådlig bild av vattnets väg genom fastigheten. Rita och anteckna gärna på en karta för att dokumentera vad ni diskuterar under besöket.
Du ser även över status för öppna och kulverterade diken för att konstatera om dräneringsproblem på fältet kan bero på underhållsbehov nedströms. Kan så vara fallet, rekommendera rådgivningen underhåll av diken (14U).
Diskutera risken för ökade flöden på grund av ett förändrat klimat eller förändringar i markanvändningen, till exempel genom exploatering.
Uppmärksamma lantbrukaren på de många fördelarna med att göra en fältvandring som den ni gjort under besöket även på resterande mark. Rekommendera även att denna översyn gärna få ske regelbundet även i framtiden för att upptäcka nya problem i tid. Att ha en enkel dokumentation kring detta arbete är positivt om problem skulle uppstå i framtiden. Det är bra att även anteckna kontakt med myndigheter och andra intressenter samt när underhåll utförs.
För täckdikning och andra vattenanläggningar såsom diken finns ett ägaransvar. Rekommendera att som ägare vara aktiv. Detta innebär att kontrollera status och bevaka jordbrukets intressen och behov av dränering i samband med till exempel exploateringar.
Detta är viktigt både för huvudavvattningens diken, men också för täckdikningen. Vid exploatering och ökade flöden riskerar medelvattennivåerna att öka. Då kan täckdikningsögonen hamna under vatten och då påverkas hela fältets dränering.
Gällande huvudavvattningen kan ansvaret vara delat - med annan granne eller i en samfällighet. Läs mer på underhåll av diken (14U).
Gå igenom och samtala kring vad ni sett under fältvandringen. Vilket vägval kan man välja för att åtgärda problemen på gården. Ska det befintliga systemet underhållas? Eller behövs det kompletteras på en viss yta? Eller behöves helt enkelt ett omtag och tänka helt nytt?
Ni diskuterar även risken för ökade flöden på grund av ett förändrat klimat eller förändringar i markanvändningen, som till exempel genom exploatering. Ändrade grödval i ett framtida klimat kan medföra andra behov av dräneringen. Vilka anpassningar skulle behöva göras i ett framtidsperspektiv. Läs mer på s. 16 och 24 i Täckdikning – för bättre skörd och miljö.
Det är inte alltid problemen beror på detaljavvattningen, utan det kan istället vara huvudavvattning som är problemet. Undersök huruvida huvudavvattningen är enskild eller samfälld. Detta för att konstatera vem som bär ansvaret för underhållet. Vid behov av åtgärder i huvudavvattningen föreslår du rådgivning .
Ett sista steg om inte problemen går att åtgärda är att fundera på markanvändningen, att ändra åkermark till betesmark eller göra marken till en våtmark i stället. Vid sådana behov råder du lantbrukaren om rådgivning Våtmarksplanering (14A).
För ett kort resonemang om möjligheter att minska växtnäringsläckaget med hjälp av en fungerande detaljdränering. Gå igenom hur markstrukturen påverkar möjligheten till infiltration till dräneringsledningarna. Förklara hur kalkfilterdiken på vissa jordar kan förbättra strukturen, binda växtnäringsämnen och öka infiltrationen. Nämn gärna anpassad skyddszon som åtgärd kring ytvattenintag om det finns risk för erosion.
Vid genomgången pratar du även med lantbrukaren om hur gårdens maskinpark och odlingssystem påverkar dräneringen. Tunga maskiner eller att köra under blöta förhållanden kan leda till markpackning, vilket i sin tur försämrar dräneringens förutsättningar. Om lantbrukaren hyr in entreprenörer kan även deras maskiner påverka marken.
När det kommer till maskinvalet vid täckdikning så beror det även det av markens förutsättningar, som till exempel mängden sten. Om lantbrukaren vill anlägga kalkfilterdiken påverkar också detta maskinvalet.
Ta hjälp av filen Maskinval för täckdikning Pdf, 620 kB. samt läs mer på s. 19 i Täckdikning – för bättre skörd och miljö.
Har lantbrukaren problem med markpackning föreslår du rådgivning markpackning (12A).
I samtal med lantbrukaren går du igenom stegen för att förbereda åtgärder kring dränering.
Du följer även upp rådgivningsplanen och reviderar den och bakgrundsbeskrivningen om det är aktuellt.
Informera gärna lantbrukaren om att det finns två olika typer av investeringsstöd att söka i nuvarande programperiod kopplat till täckdikning.
Anser du att lantbrukaren har behov av kompletterande rådgivning inom Greppa Näringen, föreslår du rådgivning som Underhåll av diken (14U), Fosforstrategi (11B), Markpackning (12A), Bördighet och kolinlagring (12B), Våtmarksplanering (14A).
Senast uppdaterad: 07 mars 2024