Startrådgivningen går ut på att informera lantbrukaren om jordbrukets miljöpåverkan och de mål och direktiv som finns för att minska denna påverkan. Tillsammans tittar ni på gårdens förutsättningar och gör upp en rådgivningsplan.
Startbesöket är det första besöket efter det att lantbrukaren anmält sig till Greppa Näringen. Tillsammans går ni igenom miljömålen och direktiv med koppling till jordbrukets miljöpåverkan. På en grundläggande nivå ska du göra lantbrukaren medveten om hur lantbruket påverkar läckaget av växtnäring och växtskyddsmedel samt utsläpp av växthusgaser.
Ni tittar på gårdens grundförutsättningar och diskuterar vilken rådgivning som är intressant på den egna gården. Utifrån detta gör du och lantbrukaren upp en lämplig plan med rådgivningsmoduler och utbildningsmöjligheter för de kommande 3 åren.
Rådgivningen ska bidra till miljömålen ”Ingen övergödning”, ”Bara naturlig försurning”, ”Grundvatten av god kvalitet” och ”Begränsad klimatpåverkan”.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ner det modulblad som hör till modulen.
Särskild klimatkompetens är önskvärd. För rådgivning på ekologiska gårdar bör du som rådgivare ha erfarenhet och kunskap om KRAV:s regler.
Startrådgivningen beräknar vi i Greppa Näringen omfattar cirka 7–9 timmar där för- och efterarbete av rådgivningsbesöket ingår.
Greppa Näringens Nya krav och rekommendationer 2023-2024 Pdf, 1 MB.
Greppa Näringens krav och rekommendationer 2021-2022 Pdf, 1 MB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 13J Odlingsstrategier med och utan glyfosat Pdf, 139 kB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 17A Biologisk mångfald i åkerlandskapet Pdf, 376 kB.
Senast uppdaterad: 13 februari 2024