Hos hästhållaren ska du vara förberedd med uppgifter om gården och du har med dig de underlag du har sammanställt för att visa hästhållaren.
Visa vad Startpaketet innehåller och visa särskilt att all dokumentation om Greppa Näringen kan sättas in i pärmen.
Riksdagen har beslutat om 16 miljömål. Målen berör alla delar av samhället och näringslivet. Fem av målen berör särskilt jordbruket och arbetet inom Greppa Näringen. Det är ”Ingen övergödning”, ”Grundvatten av god kvalitet”, ”Myllrande våtmarker” ”Giftfri miljö” och ”Begränsad klimatpåverkan”. Prata med hästhållaren om vad det innebär konkret och verksamhetens roll i förhållande till miljömålen.
Vi har samlat kortfattad information om de olika miljömålen här på webbplatsen. Men du kan också läsa mer om dem på www.sverigesmiljomal.se. Där kan du även hitta de regionala miljömålen.
Det finns ett antal EU-direktiv och andra internationella överenskommelser vars syfte är att påverka växtnäringsförlusterna från jordbruket. Gå igenom dessa med hästhållaren.
Länsstyrelsen har klassat alla vattenförekomster inom ramen för vattendirektivet när det gäller tex näringsämnen och kemisk status. Visa de kartor som du har skrivit ut och diskutera klassningen av vattenförekomsten i närområdet.
Titta på de kartor som du skrivit ut, alternativt titta i kartverktyget på datorn, och diskutera om det är något särskilt som lantbrukaren måste beakta i och med eventuell närhet till skyddade områden.
Beskriv för hästhållaren vad Greppa Näringen är. Det är ett kunskapsprojekt som arbetar konkret med lantbruket och nu hästhållningen för att nå miljömålen. I Greppa Näringen arbetar företagaren på frivillig basis och kan välja mellan ett trettiotal rådgivningsmoduler. Du och företagaren tar tillsammans fram förslag på konkreta lösningar som ska vara till nytta för både miljön och plånboken. På webbplatsen greppa.nu finns mer information om vad ett medlemskap i Greppa Näringen innebär.
Informera om webbplatsen greppa.nu och att hästhållaren själv kan göra en växtnäringsbalans där.
Detta genom minskade utsläpp av klimatgaser, minskad övergödning och säker användning av växtskyddsmedel. Läs mer om miljömålen.
Greppa Näringen innebär kostnadsfri kvalificerad rådgivning. Rådgivningen delas upp i moduler. En modul är ett antal rådgivningstimmar inom ett visst ämnesområde. Exempel på rådgivningsmoduler är växtnäringsbalans, utfodring nöt/svin, markpackning, bekämpningsmedel, kvävestrategi och så vidare.
Miljöinriktad rådgivning har ju gjorts tidigare. Det nya med Greppa Näringen är att man tar ett tydligare helhetsgrepp om näringsflödena på gården. På många gårdar köps det mesta av kväve och fosfor in via fodret och inte via handelsgödsel. Det är tänkt att växtodlings- och husdjursrådgivare ska samverka kring rådgivningen.
Förändringar och förbättringar måste få ta tid. Därför läggs det i Greppa Näringen stor vikt vid att återkomma och följa upp råden som ges. Rådgivningen ska dokumenteras. Enkla miljönyckeltal som indikerar om miljöåtgärderna gör nytta tas fram. Miljönyckeltal kan vara N och P överskott, beräknad kväveutlakning eller ureahalt i tankmjölk.
Informera företagaren om vilka miljöregler som gäller för hästhållningen. Fokusera på gödselhantering och hagarnas skötsel. Utgå antingen från Presentationen startbesök miljövänlig hästhållning som du hittar under Material att ta hjälp av i rådgivningen eller på webbplatsen Miljöhusesyn.
Börja med att lägga in hästhållaren som en ny kund i Vera om du inte redan har gjort det. Fyll i uppgifter om namn, adress, telefonnummer, SAM-nummer m.m. Fyll i grunddata för det aktuella året.
Fyll i uppgifterna om djuren och stallgödselhanteringen i Vera och ta fram rapporten. Jämför de gödselmängder ni får fram i rapporten med de krav på lagringsbehov och lagringstid som hästhållaren har. Fundera även på om verksamheten behöver göra några förändringar i gödselhanteringen utifrån detta. Fundera på möjligheter, översiktliga kostnader och regler för verksamheten beroende på om den har tillgång till mark för gödselspridning eller inte. Diskutera hästgödselns näringsmässiga och ekonomiska värde. Beskriv hur olika strömedel kan förändra egenskaperna och värdet på gödseln.
Diskutera med hästhållaren och se om ni kan hitta områden där det finns möjligheter till förbättring genom miljöåtgärder. Utgå från rundvandringen och stallgödselberäkningen samt övrig diskussion under besöket.
Dokumentera diskussionen i en åtgärdsplan som innehåller följande:
Gå kort igenom de rådgivningar som finns. Beskrivningar av de olika rådgivningarna finns i hästhållarens pärm. Välj tillsammans ut de mest intressanta och relevanta utifrån de diskussioner ni haft och hästhållarens intresse.
Senast uppdaterad: 18 november 2024