Foto: Mårten Svensson
Rådgivningen vänder sig till lantbruksföretag eller hästföretag som behöver få koll på vattenförsörjningen till sin gård. Har du tillgång till de vattenmängder som behövs för att försörja djur och växter nu och i framtiden? Du får också hjälp med att titta på sårbarheter och risker runt vattenförsörjningen på din gård. Ni tittar också på vilka regler du behöver förhålla dig till. I kommande texter kallas lantbruksföretagaren och hästföretagaren för lantbrukaren.
En tryggad vattenförsörjning är en grundförutsättning för gårdens beredskap. Rätt mängd vatten av rätt kvalitet till djuren är en förutsättning för en bibehållen livsmedelsproduktion. Att ha tillgång till vatten till odlingen under torrare perioder är en försäkring för att kunna producera fodergrödor till gårdens djur eller avsalugrödor till försäljning.
I rådgivningen gör du ett gårdsbesök och går igenom det uppskattade vattenbehov på gården tillsammans med lantbrukaren. Ni diskuterar resultatet och funderar runt möjligheter och risker nu och i framtiden. Lantbrukaren ska också få information om gällande lagstiftning.
Lantbrukaren ska få reda på sitt uppskattade behov av vatten till sin växtodling och djurhållning utifrån nuvarande förutsättningar. I rådgivningen identifieras befintliga och potentiella vattenkällor med rätt kvalitetskrav. Lantbrukaren ska få kunskap om gällande regler kring sitt vattenuttag. Rådgivningen leder till en mer robust vattenförsörjning på gården med ökad klimatanpassning. En trygg vattenförsörjning ökar gårdens beredskap.
Den bidrar främst till att uppfylla miljömålen Ingen övergödning och Begränsad klimatpåverkan.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ned detta modulblad som hör till modulen.
Rådgivningen vattenförsörjning på gården (14V) beräknar vi i Greppa Näringen omfattar cirka 12–14 timmar där för- och efterarbete av rådgivningsbesöket ingår.
Krav och rekommendationer för Greppa Näringens verksamhet 2025-2026 Pdf, 4 MB.
I beslutet som fattades i 20 december 2024 hade det smugit sig in ett fel i modul 1Ah Startrådgivning miljövänlig hästhållning i bilaga 1. Där stod det att man ska redovisa en växtnäringsbalans i Greppa admin medan det istället ska vara en stallgödselberäkning. Felet är rättat i den layoutade versionen som publicerades 2025-03-07.
Greppa Näringens krav och rekommendationer 2023-2024 Pdf, 1 MB.
Senast uppdaterad: 28 mars 2025