Gruppaktivitet. Greppa Näringen har tagit fram en metod för att arbeta med vattendragsgrupper. Innehållet på dessa sidor riktar sig främst till dig som är rådgivare, arbetar på länsstyrelsen eller är en annan extern aktör.
Syftet med vattendragsgrupper är att väcka intresse och inspirera till åtgärder för förbättrad vattenkvalité i utvalda avrinningsområden. Framförallt områden där man på grund av påverkan av växtnäringsämnen eller växtskyddsmedel inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, miljökvalitetsnormerna för vatten. Det kan handla om att de är känsliga för kväve- eller fosforläckage, vattenskyddsområden, eller liknande.
Vattendragsgrupperna riktar sig i första hand till lantbrukare, men det är även betydelsefullt att ha med andra markägare. Gruppträffarna leds av en diskussionsledare som håller ihop den ”röda tråden” genom träffarna i vattendragsgruppen. De åtgärder som diskuteras på träffarna ska vara relevanta i området, kunna leda till förbättrad vattenkvalité och vara ekonomiskt rimliga att genomföra för lantbrukare och markägare.
Innehållet på träffarna i vattendragsgruppen ska bygga på de lokala förutsättningarna, ha anknytning till Greppa Näringens rådgivningsmoduler och anpassas efter deltagarnas intresse.
Exempel på ämnen som kan vara lämpliga att ta upp vid gruppträffarna:
Syftet med rådgivningen Greppa Näringen erbjuder inom vattendragsgrupperna är att bidra till flera av de nationella miljömålen.
Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram anger (i åtgärd 2) att Jordbruksverket i samverkan med länsstyrelserna ska utveckla kompetensutvecklings- och rådgivningsverksamheten inom ramen för det svenska landsbygdsprogrammet 2014–2020. Detta för att minska växtnäringsförluster till områden där det finns risk att miljökvalitetsnormerna för vatten inte kan följas på grund av sådan påverkan.
Vattendragsgrupper är ett led i detta arbete.
Målet med vattendragsgrupperna är att inspirera och motivera lantbrukare att frivilligt genomföra åtgärder som förbättrar vattenkvaliteten i deras avrinningsområde.
Målet med gruppträffarna är att markägare och lantbrukare själva tar fram förslag på åtgärder som fungerar på deras mark. Åtgärder som minskar riskerna för att växtnäring och kemiska växtskyddsmedel läcker ut i sjöar och vattendrag.
Rådgivningen ska också vara förenlig med målen om ett livskraftigt företagande och hållbar livsmedelsproduktion.
I metodbeskrivningen får du tips, steg för steg, för hur man kan förbereda, genomföra och avrunda ett projekt med vattendragsgrupper:
Metoden som beskrivs är anpassad till vattendragsgrupper i lite större områden, där man tänkt bjuda in relativt många deltagare, men kan även fungera som inspiration för hur man kan skapa intresse och engagemang i ett område med en mindre grupp.
Material från projektet Fältdiskussion för minskade fosforförluster
”Fältdiskussion för minskade fosforförluster” var ett projekt med syfte att ta fram ett material som ska vara ett stöd i diskussioner kring platsanpassade åtgärder i fält för att minska fosforförluster. Att hitta ”rätt åtgärd på rätt plats”. Projektet finansierades genom EUs landsbygdsprogram och avslutades 2020.
Materialet som togs fram i projektet vänder sig till både lantbrukare och rådgivare. Det kan användas vid gruppträffar som till exempel i vattendragsgrupper eller enskilt av en lantbrukare. Materialet består av tre delar:
Det är viktigt att som lantbrukare att ha koll på sin avvattning för att hålla odlingsmarken i god kondition och fri från försumpning. Det har även en positiv inverkan på fosforläckage, klimat och skördenivåer. Den som äger en vattenanläggning har också ansvar för att underhålla den.
Mer om detta kan man lära sig genom att gå en studiecirkel om aktiv förvaltning och underhåll av diken. De arrangeras av Jordbruksverket i samverkan med Vuxenskolan och LRF. Studiecirklarna är kostnadsfria att delta i och finansieras genom EU:s Landsbygdsprogram.
Greppa Näringens Nya krav och rekommendationer 2023-2024 Pdf, 1 MB.
Greppa Näringens krav och rekommendationer 2021-2022 Pdf, 1 MB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 13J Odlingsstrategier med och utan glyfosat Pdf, 139 kB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 17A Biologisk mångfald i åkerlandskapet Pdf, 376 kB.
Senast uppdaterad: 04 mars 2024