Hos lantbrukaren ska du vara förberedd med uppgifter om gården och du har med dig de underlag du har sammanställt för att lantbrukaren.
Som en inledning av besöket och för att sätta rådgivningen i ett större sammanhang ska ni börja med att prata om:
Börja med att lägga in lantbrukaren som en ny kund i Vera om du inte redan gjort det. Fyll i uppgifter om namn, adress, telefonnummer, SAMnr mm. Fyll i grunddata för det aktuella året.
Fyll i uppgifterna i Vera och ta fram rapporten. Resonera kring resultatet med lantbrukaren. Tolka nyckeltalen med hjälp av jämförelsevärdet för kväve och markvärden för fosfor och kalium. Du ska även tolka växtnäringsbalansen ur klimatsynpunkt. Vi har tagit fram underlag du kan använda som hjälp.
Resonera kring vad som händer med överskottet på kort och lång sikt.
Överskottet ger en indikation om risken för förluster. Tänk på att överskott och utlakning inte alltid följs åt. Sätt över/underskott i relation till markkarteringen och grödfördelning.
Diskutera skillnader från föregående balans/er och vad de beror på, det kan till exempel vara ändrad gödsling, grödfördelning, skördenivåer med mera.
Du och lantbrukaren ska också göra en gödslingsplan, eller kompletterera en befintlig, för gårdens dominerande växtföljd eller för den aktuella grödfördelningen. I gödslingsplanen ska det framgå var i växtföljden lantbrukaren planerar att tillföra stallgödsel om sådan finns. Lantbrukaren ska även föreslå var i växtföljden odling av fånggrödor och senarelagd jordbearbetning kan ske.
Försök att bedöma om gödselgivorna är riktigt anpassade. Ta hjälp av den nyaste versionen av Rekommendationer för gödsling och kalkning.
Det kan vara svårt att avgöra om stallgödseln ger den effekt lantburkaren förväntade sig. Några indikatorer på hur väl lantburkaren anpassat kvävegödslingen är proteinhalten och förekomsten av liggsäd. Finns det tecken som tyder på att kvävegödslingen inte är tillräcklig trots att den enligt gödslingsplanen borde vara det kan orsaken vara att stallgödseln inte ger den effekt som lantburkaren förutsatt i planen.
Diskutera stallgödselhantering, växtnäringsinnehåll i stallgödseln, spridningstidpunkt och kväveeffektivitet med lantbrukaren. Gör gärna en stallgödselberäkning i Vera så får du en bra en överblick över gårdens stallgödsel. Ta också gärna hjälp av gödselkalkylen för att visa på bästa spridningstidpunkt.
Ge förslag till ändrad lagring och spridning av stallgödsel i de fall det är aktuellt. Påpeka fördelen med att göra en gödselanalys för flytande stallgödselslag.
För att se var i växtföljden fånggrödor och senarelagd jorbearbetning ger störst effekt ska du göra en utlakningsberäkning för gården. Gör du den i VERA får du mer gårdsanpassade värden men du kan även göra en enklare uppskattning av utlakningen.
Testa olika alternativ för att visa hur utlakningen påverkas med eller utan fånggröda och beroende på bearbetningstidpunkt.
Prata om utlakningens betydelse för klimatet. Du kan läsa mer i underlaget för klimatdiskussion Pdf, 461 kB..
Senast uppdaterad: 17 januari 2023