Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Innan besöket, 14V

Det är viktigt att du förbereder dig inför ditt rådgivningsbesök hos lant­brukaren. Ta kontakt med lantbrukaren och bestäm en tid som passar för ditt besök. Innan du besöker lantbrukaren på gården behöver du hämta in uppgifter om gården.

Tänk igenom vad du ska göra

Krav & rekommendationer är vägledande för alla rådgivningsmoduler i Greppa Näringen. Där hittar du vad du ska göra i din rådgivning med lantbrukaren och vad som krävs av dig som rådgivare.

Du kan också ladda ner körschemat Pdf, 96 kB.. Körschemat är en kortversion av de saker du ska göra innan, under och efter rådgivningen 14V Vattenförsörjning på gården. En mer utförlig redogörelse av vad du ska göra finns på dessa modulsidor.

Uppgifter om gården

Kontakta lantbrukaren och avtala tid för rådgivning. Informera övergripande om vad rådgivningen handlar om. Gör tydligt att projekteringsarbete och geotekniska undersökningar inte får ingå i rådgivningen.

Kolla upp vilka rådgivningar lantbrukaren har fått tidigare och kontakta eventuellt även tidigare rådgivare vid behov.

Uppgifter som är bra att få in innan gårdsbesöket

Ta reda på så mycket du kan om gården och tala om vad lantbrukaren ska göra innan ni ses. För att underlätta besöket är det bra om lantbrukaren har fyllt i och skickat tillbaka underlag till uppskattning av vattenbehovet samt uppgifter om befintliga vattenkällor.

För att uppskatta gårdens vattenbehov behöver du allmänna uppgifter och data om gården. I indatablanketten ser du mer specifikt vilka uppgifter det handlar om och du kan även titta i Krav och rekommendationer.

Skicka ut indatablanketten i förväg så att lantbrukaren vet vilka uppgifter du behöver och kan ta fram dem före besöket.

Om lantbrukaren skickar in uppgifterna i förväg kan du till stor del göra klart uppskattningen av vattenbehovet före besöket. Under besöket kan du och lantbrukaren i stället ägna mer tid åt att diskutera resultat, eventuella sårbarheter och risker och relevanta åtgärder.

Källor till verktyget Uppskattning av vattenbehovet på gården:

Be lantbrukaren göra en grov skiss på en karta eller en lista över befintliga vattenkällor på gården.

Tips på material att titta på innan och under besöket

Olika webbverktyg som du kan ha nytta av i rådgivningen.

Se dessa länkar nedan som ett smörgåsbord och välj ut de/dem som passar just den gården du besöker. Något kanske passar för dig som rådgivare att titta på innan och något annat kanske är givande för dig och lantbrukaren att titta på tillsammans.

  • SGUs kartvisare som du hittar på Sveriges Geologiska Undersöknings webbplats. I SGUs kartvisare kan du hitta olika intressanta kartlager. Du växlar kartlager genom att trycka på de tre sträcken i högra hörnet och sedan på "Byt kartvisare" Här är några av de vi kan tycka är intressanta att titta på.
    • Brunnar - i kartvisaren för brunnar hittar du befintliga brunnar. Ofta finns det även information om när brunnen borrades, hur djup den är och vilket flöde den gav när den gjordes.
    • Grundvattentillgång i små magasin (1:100 000) - Kartvisaren Grundvattentillgång är en bedömning av tillgången (i berg) räknat i liter/dygn/hektar. Den baseras på beräkningar av grundvattenbildning, lagringskapacitet och en viss ”tillåten” avsänkning. Den är rätt grov i kanterna och ska som rubriken på kartvisaren användas i skala 1:100 000 för att ge en känsla av möjligheterna. Teckenförklaringen hittar du uppe i vänstra hörnet.
    • Grundvattenmagasin - Kartvisaren grundvattenmagasin visar lite större tillgångar i jordlager. Bäst är att lita på de magasin som är kartlagda med lokal metod, de finns dock inte överallt. Teckenförklaringen hittar du uppe i vänstra hörnet.
  • SGUs sida om nivåövervakning av grundvattennivåer hittar du på SGUs webbplats. Är grundvattennivåerna normala för årstiden? Hur kan de förändras de närmaste månaderna? Är några av sakerna du kan få svar på, på dessa sidor.
    • Aktuella grundvattennivåer - Här hittar du de senaste kartorna för de aktuella grund­vatten­nivåerna. Kartorna uppdateras varje tisdag klockan 12.
    • Tidigare grundvattennivåer - Här kan du välja valfritt mellan tidigare kartor för grundvattennivåer och avvikelser från det normala för årstiden. Du kan jämföra nivåerna vid fyra olika tillfällen.
    • Framtida grundvattennivåer - SGU beräknar grund­vatten­nivåer för kommande månaderna för olika väder­utveckling. Här kan du själv se kartor för de olika fallen.
  • SMHI har en tjänst som heter Meddelande om risk för vattenbrist som du hittar på SMHIs webbplats. Ganska långt ned på sidan kan du bläddra mellan olika kartor i en lista som heter "Kartor om aktuell vattensituation". Här är några av de vi kan tycka är intressanta att titta på.
    • Markfuktighet - Kartan visar om det finns mer eller mindre vatten tillgängligt för växtligheten att ta upp än vad det brukar göra vid en viss dag på året.
    • Vattenbalans - Vattenbalansen är sammanställning av inkommande, utgående och lagrat vatten i ett område under en bestämd tidsperiod. Vattenbalansens delar anges i millimeter vatten och påverkar ett valt område. du kan välja på tidsperioder mellan 3 och 24 månader.
    • Vattenstånd i de stora sjöarna - här visas de senaste mätningarna av vattenståndet (meter över havet) i de stora sjöarna. I menyn till höger på kartan kan du byta till "Vattenföring" då får du en nuläges bild över vattenföringen i de större vattendragen (m³/sekund).
  • SMHI och Havs- och vatten myndigheten har en tjänst för "Modelldata per område" den hittar du på SMHIs vattenwebb. Den tjänsten kan du använda för att få fram karaktäristiska data för avrinningsområden, till exempel medel- och högvattenflöden, jordartsfördelning med mera. Detta kan hjälpa er att ge en första fingervisning om ett vattenuttag skulle vara möjlig på pltasen.
  • VISS (Vatteninformationssystem Sverige) Vattenkartan som du hittar på Länsstyrelsens webbplats. Här hittar du data från VISS - vattenförekomster, statusklassningar, riskbedömningar, åtgäder och påverkansbedömningar med mera.
  • SMHIs klimatscenariotjänst hittar du på SMHIs webbplats. Här hittar du resultat från SMHIs klimatforskning. De olika klimatscenarierna presenteras i form av kartor, diagram och nedladdningsbara data. Se hur det framtida vattenbehovet ser ut i det området som gården du besöker ligger.

Hänvisa lantbrukaren till greppa.nu och andra webbplatser

Om lantbrukaren vill förbereda sig innan ditt besök hänvisar du till greppa.nu där det finns information om vattenförsörjning.

Fördjupning

I Greppa Näringens kunskapsbank för rådgivare finns även fördjupningsmaterial som du kan läsa inför din rådgivning. 

Senast uppdaterad: 28 mars 2025