Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Under besöket, 14V

Hos lantbrukaren är du förberedd med uppgifter om gården och har med dig de underlag du eventuellt har sammanställt för att visa och diskutera.

Gårdsbesöket

Gårdsbesöket kan om ni anser att det tillför något delas in i två delar. En mer teoretisk del där du går igenom bakgrund till vattenbehovet anpassat efter gården du besöker samt uppskattningen av vattenbehovet. Ni diskuterar sårbarheter och risker med vattenförsörjning till gården och funderar på lämpliga åtgärder. Detta är en diskussion ni kan påbörja inne men som också kan tas ute på en eventuell gårdsvandring. Görs en gårdsvandring kan ni till exempel titta på befintliga vattenkällor, om det finns potentiellt nya vattenkällor eller titta på identifierade risker och sårbarheter från era tidigare diskussioner.

Tänk på att projekteringsarbete och geotekniska undersökningar inte får ingå i rådgivningen. Med
projektering menas till exempel avvägningar, att ta fram ritningar, tolkning av
flödesdata och flödesberäkningar, provtagningar eller kontakt med entreprenörer.

Motivera lantbrukaren

Inled samtalet med att prata om syftet med rådgivningen när du går igenom underlaget du har med dig. Du pratar övergripande om vilka regler som styr vattenuttag och åtgärder lantbrukaren kan göra som främjar ökad beredskap och bättre ekonomi på gården såväl som insatsen för miljön och klimatet.

Material att ta hjälp av

Behov och tillgång av vatten till gården

Inled med att gå igenom djurens och grödornas behov av vatten. Diskutera hur tillgången av vatten påverkar gårdens produktion som till exempel dricksvatten till djuren och växtnäringsutnyttjande i grödorna. Fortsätt med att diskutera varför tillgången på vatten varierar över året och hur det kommer förändras med ett förändrat klimat.

Uppskatta vattenbehovet

Gå igenom det uppskattade vattenbehovet tillsammans med lantbrukaren om beräkningen är klar innan rådgivningsbesöket. Gör annars beräkningen tillsammans och diskutera sedan igenom resultatet. Överensstämmer det uppskattade vattenbehovet med tillgången idag? Om inte ta med er frågan till diskussionen om sårbarheter och risker och arbetet vidare med en åtgärdsplan.

Vattenkällor

Gå igenom gårdens vattenkällor. Titta på om de uppfyller gårdens krav på kvalitet och kvantitet. Diskutera med lantbrukaren om det finns fler alternativa vattenkällor för framtiden.

Informera om vad lagen säger om vattenförsörjning till gården

Vad säger lagen när det gäller vattenförsörjningen till gården? Är det någon skillnad mellan vattenuttag till djuren och till odlingen?

Tänk på att du som rådgivare inom Greppa Näringen bara kan informera om vilka vägval som finns att göra samt beskriva för- och nackdelar med dem. Sedan är det Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet och i slutändan Mark- och miljödomstolen som kan fatta beslut.

Extramaterial om hur man hanterar en tillståndsprocess för vattenuttag

Identifiera sårbarheter och risker

Identifiera sårbarheter och risker utifrån resultatet av uppskattningen av vattenbehovet.

Åtgärdsplan

Diskutera åtgärder som till exempel vattenbesparing, behov av bevattning eller möjligheter att samla vatten.

Ta fram en plan med identifierade sårbarheter, risker och åtgärder för dessa utifrån beräkningen av vattenbehovet. Åtgärder som minskar risken för akut eller långvarig vattenbrist bör prioriteras högst.

Du följer även upp rådgivningsplanen och reviderar den och bakgrundsbeskrivningen om det är aktuellt.

Investeringsstöd att söka

Informera gärna lantbrukaren om att det finns olika typer av investeringsstöd att söka kopplat till vattenförsörjningen på gården.

  • Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft. Här ingår investeringar i djurstallar, växthus och odlingstunnlar inklusive utgifter för exempelvis bevattning och ny- eller omtäckdikning med mera. En väl fungerande täckdikningen är ett viktigt led i arbetet med vattenförsörjningen på gården. Mer information hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Rekommendera rådgivning

Om du anser att lantbrukaren har behov av kompletterande rådgivning om vattenförsörjning inom Greppa Näringen kan du föreslå rådgivningsmodulen Översyn dränering (14D), Underhåll av diken (14U), Markpackning (12A) eller Våtmarksplanering (14A).

Senast uppdaterad: 28 mars 2025