Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Vallprognos.se visar beräknat skördedatum för vall

På sidan vallprognos.se ser du beräknat skördedatum utifrån temperatursumma och prognosklippningar för vall i olika områden i Sverige.

Se temperatursumman i olika områden

På den uppdaterade webbplatsen vallprognos.se klickar du på en punkt på kartan. Då får du upp ett diagram med två kurvor som beskriver temperatursummor för platsen. Den ena kurvan visar normalkurvan för den genomsnittliga utvecklingen för åren 1991-2020. Den andra kurvan, prognoskurvan, representerar utvecklingen i år.

Temperatursumman ger en bra bild av vallens utveckling fram till första skörd. Genom att jämföra prognoskurvan med normalkurvan får du en uppfattning om tidpunkten för årets första vallskörd förväntas skilja sig från normalåret. Blir det en tidig eller sen skörd?

Där genomsnittskurvan respektive prognoskurvan korsar den vågräta linjen i diagrammet uppnår temperatursumman 250 daggrader. Dessa datum finns angivna som normalskörd samt prognos ovanför diagrammet. Prognosdatum ska tolkas som den tidpunkt när skörden bör vara avslutad för att ge ett högkvalitativt vallfoder, lämpligt till mjölkkor.

Prognosprover

Dessutom ser du analysresultat från provklippningar före skörd i det län som prognosplatsen tillhör.

Läs mer och använd webbsidan vallprognos.se

Greppa Näringen är med och delfinasierar webbsidan så att den är tillgänglig för alla att använda.

Senast uppdaterad: 09 maj 2022