Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Information om Arlas Hållbarhetsmodell

 Har du en kund som är mjölkproducent till Arla? Arlas mjölkproducenter kan få poäng i Arlas Hållbarhetsmodell genom att göra en utfodringskontroll. Greppa Näringen kan erbjuda denna rådgivning kostnadsfritt.

Modul 41A - Kontroll av foderstater för mjölkkor, är godkänd i Arlas Hållbarhetsmodell och kan registreras under ”Manuell utfodringskontroll”. Med en rådgivning i modul 41A får mjölkproducenten en foderstat som är anpassad till djurens behov och ni resonerar kring olika möjligheter som minskar gårdens klimatpåverkan genom minskade foderinköp. Foderstaten ska vara beräknad med en analys på grovfodret. Därför ska en foderanalys på aktuellt grovfoder finnas. Mjölkmängder, energi- och proteinnivåer ska synas i foderstaten. En foderinventering måste mjölkproducenten också skicka in till Arla men detta ingår inte i modul 41A.

Modul 41C - Endagars utfodringskontroll, är också godkänd i Arlas Hållbarhetsmodell och kan registreras under ”Kvartalsvis utfodringskontroll från rådgivare”. Syftet med en rådgivning i modul 41C är att mjölkproducenten minskar över­utfodring och foderspill på gården, vilket i sin tur påverkar klimat­utsläppen. Foderstaten ska vara beräknad med en analys på grovfodret. Därför ska en foderanalys på aktuellt grovfoder finnas. Mjölkmängder, energi- och proteinnivåer ska synas i foderstaten. En foderinventering måste mjölkproducenten också skicka in till Arla men detta ingår inte i modul 41C. Arla kräver att Endagars utfodringskontroll ska ske kvartalsvis, men Greppa Näringen kan inte erbjuda upprepade kontroller

Senast uppdaterad: 16 mars 2023