Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Ny version av Vera 1.3.3.0 tillgänglig

I den nya versionen av Vera, 1.3.3.0, har vi skapat en startsida under Hem i Vera och flyttat över rapporterna för Gödslingsplan och utlakning till en ny mall. Vi har också hittat ett fel i klimatkollen för produkter som saknar klimatavtryck.

Ny startsida i Vera med fem knappar

Ny startsida i Vera

Du hittar följande i den nya versionen av Vera:

  • Vi har vi skapat en startsida för Vera under Hem. Där kan du få korta tips om hur du kommer igång, se vilka kortkommandon som finns, gå direkt till skapa kund och alternativ och några beräkningsdelar.
  • Rapporterna Gödslingsplan behovsbaserad och Utlakningsberäkningar i Gödslingsplan och utlakning är flyttade till en ny mall. De har fått liknande utseende med färger och typsnitt men innehållet är samma som tidigare.
  • I Energikollen kan du ta bort en övrig verksamhet utan att behöva ta bort ett kartläggningskort i energikartläggningen.
  • I övrigt är det mindre rättningar

Känt fel i Klimatkollen – felaktiga klimatavtryck på inköpta produkter som du har lagt in i växtnäringsbalansen

Om du har lagt in en produkt i Växtnäringsbalansen och produkten saknar klimatavtryck och inte heller har värdet ”0” i Veras produktlista får den ett felaktigt klimatavtryck beräknat i Klimatkollen i Vera. Ett fel gör att Vera behandlar alla produkter som mineralgödsel. Lägger du in produkterna under Klimatkollen uppträder inte felet.

Lägg in produkterna i klimatkollen för att undvika felet eller kolla hur klimatavtrycket är beräknat

Om du har lagt in produkter under Växtnäringsbalans och sedan går till Klimatkollen behöver du justera klimatavtrycket på dessa produkter. Om det finns ett klimatavtryck för Produkt In på ett färdigt Produkt-in-kort kan du testa att byta produkt på kortet och sedan byta tillbaka den ursprungliga produkten. Om klimatavtrycket försvinner är det ett tecken på att Vera genererat ett felaktigt klimatavtryck åt dig, eller så har du lagt in ett klimatavtryck manuellt.

Du kan också jämföra värdet för klimatavtrycket med värdet i Veras produktlista. Produktlistan hittar du under Grunddata och värden finns i kolumnen CO2 kg per kg produkt.

Länk till manualerna

Manual 1 för alla delar utom energikollen och manual 2 för energikollen är uppdaterade tidigare.

Läs i manualen om Vera

Får du ingen fråga om du vill installera en ny version när du öppnar Vera?

Då behöver du installera om Vera. Det gör du genom att klicka på Ladda ned Vera. Innan du gör det, ta en kopia på din databas enligt instruktionerna på webbsidan. Före uppdatering till en ny version skapas en backup som sparas där Verafilerna finns.

Gå till webbsidan där du kan Ladda ned Vera och installera om

Kontakta Verasupporten om du har problem

Om du har problem i Vera behöver du kontakta Verasupporten. Nu kan du göra det via ett kontakformulär direkt från Vera eller så gör du som tidigare och kontaktar oss via e-post eller telefon. Bifoga din databasfil och logfil för att vi ska kunna felsöka och berätta i vilken beräkningsdel problemet uppstår och i vilken kund och vilket alternativ.

Kontaktuppgifter till Verasupporten

E-post: vera@jordbruksverket.se

Telefon: 036-15 64 80, öppet vardagar mellan kl. 9-11

Läs mer om Vera

Senast uppdaterad: 09 november 2023