Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Stora förändringar i den nya versionen av Vera 2.0.0.0

Den nya versionen av beräkningsverktyget Vera innehåller stora förändringar i Gödslingsplan och utlakning. Nu kan du hämta information från en inskickad SAM-ansökan till gödslingsplan och utlakning. Ska du hämta data åt någon annan behöver du ha en fullmakt.

Bild från Vera med den nya funktionen Hämta skiften från SAM-ansökan. Där kan du hämta data från en inskickad SAM-ansökan som underlag till en gödslingsplan.

Bild över den nya funktionen Hämta skiften från SAM-ansökan i Vera. Där kan du hämta data från en inskickad SAM-ansökan som underlag till en gödslingsplan.

Du hittar följande nyheter:

  • Nytt utseende på Gödslingsplan och utlakning med information om vad du ska göra på varje flik
  • Från 2024-02-02 kan du kan hämta skiften från SAM-ansökan som underlag till en gödslingsplan under Hämta stöddata. Du loggar in med BankID eller Freja eID+.
  • Alla lantbrukare kan använda Vera för att göra en gödslingsplan och fältbalans
  • Fältbalansen i gödslingsplanen är ny. Nu kan du se en skiftesvis fältbalans och även skriva ut en rapport.
  • Vi har lagt till många nya grödor med så mycket underlag som finns tillgängligt. För vissa grödor där vi idag saknar gödslingsrekommendationer och jämförelsevärde kommer vi att komplettera med detta senare.

Hämta data från SAM-ansökan till din gödslingsplan

Under Hämta Stöddata i huvudmenyn hittar du Hämta skiften från SAM-ansökan. Här kan du hämta underlag till en gödslingsplan från en redan inskickad SAM-ansökan. Det betyder att när du har skickat in årets SAM-ansökan så kan du hämta skifte, areal och gröda till Gödslingsplanen. Hämtningen sker via en direktkoppling mellan Vera och stödsystemen. Därefter jobbar du dig igenom flikarna i Gödslingsplanen.

Du behöver fullmakt om du ska hämta åt någon annan

Om du ska hämta information från en eller flera inskickade SAM-ansökningar åt någon annan behöver du få en fullmakt. Fullmakter delas ut på Mina sidor och kan även sökas på blanketten.

Fullmakten heter: ”Hämta data om jordbrukarstöd till Vera”

Länkar till regler för gödsling och grundvillkor i Vera

På olika ställen hittar du länkar till information om regler för spridning och lagring av gödsel, rekommendationer för gödsling och kalkning, stödregler, grundvillkor och liknande. Du behöver läsa på själv i länkarna för att veta vad som är gäller i det aktuella området eller vid den aktuella tidpunkten. Tyvärr har vi inte kunnat lägga in varningar direkt i verktyget.

Rättningar utöver de stora förändringarna

Stallgödsel, rådgivningsrapport: Nu visas rätt data i tabellerna. Vid förra driftsättningen saknades data i flera tabeller.

Gödselkalkylen: Det går att lägga in decimaler och kommatecken under kostnader på flik Ekonomi.

Kända fel

Rådgivningsrapport – inköpt organisk gödsel hamnar i fel kolumn i tabellen Gödselmängd att sprida. Mängd, näringsinnehåll och beräknade förluster verkar stämma.

Gödslingsplan och utlakning – flik skiften, förfruktseffekten visas fel om du lägger in förfrukterna via funktionen växtföljdsfunktion. Om du lägger in förfrukterna manuellt verkar effekten visas på rätt skifte.

I Klimatkollen och Energikartläggning kan du skapa ett rådgivningsbrev från en mall. Det förekommer att diagram inte importeras rätt utan de blir felaktigt beskurna. I Vera under Resultat blir diagrammen korrekta. Om du råkar ut för ett felaktigt diagram i brevet byter du ut det mot det du kan spara ner i Vera på samma sätt som när du lägger till relevanta diagram som inte finns med i brevmallen.

Om Vera inte vill öppna kan du behöva stänga ned öppna Windowsprogram först.

Läs mer i manualerna

Manualerna är uppdaterade. Det finns två olika, en som innehåller alla delar utom Energikartläggningen och som innehåller Energikartläggningen.

Får du ingen fråga om du vill installera en ny version när du öppnar Vera?

Då behöver du installera om Vera. Det gör du genom att klicka på Ladda ned Vera. Innan du gör det, spara ned din databas enligt instruktionerna om säkerhetskopiera databas. Före uppdatering till en ny version skapas en backup som sparas där Verafilerna finns.

Kontakta Verasupporten om du har problem

Om du har problem i Vera behöver du kontakta Verasupporten. Nu kan du göra det via ett kontakformulär direkt från Vera. I Vera kan du också bifoga din databasfil och logfil så att vi kan felsöka. Berätta i vilken beräkningsdel problemet uppstår, i vilken kund och vilket alternativ. Du kan också kontakta oss som tidigare via via e-post eller telefon.

Kontaktuppgifter till Verasupporten

Telefon: 036-15 64 80, öppet vardagar mellan kl. 9-11

Senast uppdaterad: 02 februari 2024