Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Ny version av Vera, 2.0.4.0

Den nya versionen innehåller några uppdateringar i Gödslingsplan och utlakning, för nya grödor och utseende på Alternativ. Det finns också viktig information för dig som gör Klimatkollen på gårdar med nötkreatur.

Uppdateringar

  • Alternativ är uppdaterad med nytt utseende.
  • Nu ska skiftena komma i nummerordning för SkiftesID i rapport Gödslingsplan behovsbaserad.
  • De nya grödorna har fått flera data inlagda och några rättningar är gjorda. Det kan påverka gödslingsplan och klimatberäkningar. Det gäller till exempel frövallar som har fått normskördar inlagda, palsternacka har fått gödslingsrekommendationer, sötväppling nya värden och några halmprodukter är inlagda.

Klimatkollen - var noga med inlagda nötkreaturs vikter och in- och utålder under speciella data

Kontrollera vilka åldrar du har lagt in på djurkorten för nötkreatur under Djurhållning i Klimatkollen. Lägsta ålder för försäljning du kan lägga in på korten är 4 månader. Metanberäkningarna görs alltid för djur från 3 månader då metanproduktionen från kalvar yngre än 3 månader inkluderas i kornas metanproduktion. Om du anger en lägre ålder beräknas tillväxten fel och du får problem när du vill öppna vissa tabeller och ”Exportera alla resultat”. För att få rätt tillväxt på unga djur, tänk på att vikten vid insättning ska vara vikt vid 3 månader även om djuren är yngre än 3 månader.

Kända fel som är kvar

  • Jämförelsevärde beräknas inte för några nya grödor, enbart för de som har funnits länge. Vi hoppas få med det i nästa version som driftsätts 2024-06-12.
  • I Klimatkollen och Energikartläggning kan du skapa ett rådgivningsbrev från en mall. Det förekommer att diagram inte importeras rätt utan de blir felaktigt beskurna. I Vera under Resultat blir diagrammen korrekta. Om du råkar ut för ett felaktigt diagram i brevet byter du ut det mot det du kan spara ner i Vera på samma sätt som när du lägger till relevanta diagram som inte finns med i brevmallen.

Spara när du byter flik eller beräkningsdel

Spara ofta i Vera, särskilt när du byter flik eller beräkningsdel! Det kan ibland lösa vissa problem.

Du behöver en särskild fullmakt om du ska hämta data åt någon annan

Om du ska hämta information från en eller flera inskickade SAM-ansökningar åt någon annan behöver du få en fullmakt. Fullmakter delas ut på Mina sidor och kan även sökas på blanketten. Det behövs en särskild fullmakt som heter ”Hämta data om jordbrukarstöd till Vera”.

Läs mer om och dela ut fullmakt på jordbruksverket.se.

Får du ingen fråga om du vill installera en ny version när du öppnar Vera?

Då behöver du installera om Vera. Det gör du genom att klicka på Ladda ned Vera. Innan du gör det, spara ned din databas enligt instruktionerna om säkerhetskopiera databas. Före uppdatering till en ny version skapas en backup som sparas där Verafilerna finns.

Kontakta Verasupporten om du har problem

Om du har problem i Vera behöver du kontakta Verasupporten. Nu kan du göra det via ett kontakformulär direkt från Vera. I Vera kan du också bifoga din databasfil och logfil så att vi kan felsöka. Berätta i vilken beräkningsdel problemet uppstår, i vilken kund och vilket alternativ. Du kan också kontakta oss som tidigare via via e-post eller telefon.

Kontaktuppgifter till Verasupporten

Telefon: 036-15 64 80, öppet vardagar mellan kl. 9-11

Senast uppdaterad: 16 maj 2024