Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.
Greppa för rådgivare logotyp, länk till startsidan.

Modulkurs 14 U Underhåll av dike

Välkommen till kurs för modul 14U Underhåll av dike. Nu följer vi upp förra årets kurs om dränering med en kurs om underhåll av diken. För det är trotts allt så att har vi inte en funderande avvattning ifrån fältet så spelar det ingen roll hur väl dränerat fältet är.

Vi anordnar den här kursen för dig som är växtodlingsrådgivare och stöter på problem med vatten vid dina fältbesök. Det finns ett stort behov av rådgivare som kan mer om vattenfrågorna, både inom ert vanliga växtodlingsrådgivningsarbete, samt inom Greppa Näringen. I flera län finns det ett stort behov av rådgivare inom den här modulen.

Kursdagarna bygger vi upp som ett rådgivningsbesök. Första dagen startar vi på sal inför fältbesöket och under eftermiddagen ger vi oss ut i fält för att se hur den här rådgivningen fungerar i praktiken.

Dag två fördjupar vi oss i de problem som vi såg under fältbesöket och knyter ihop besöket till ett rådgivningsbrev till lantbrukaren. Vi djupdyker i olika typer av vattenanläggningar. Vad säger lagen, hur läser man egentligen en akt och hur underhåller man ett dike med både hänsyn till miljö och produktion?

På kursen medverkar:

  • Caroline Johnsson, Tilla Larsson och Tellie Karlsson från Rådgivningsenheten växtnäring, klimat och vatten på Jordbruksverket.
  • Anuschka Heeb växtodlings- och vattenrådgivare på Lovang Lantbrukskonsult AB i Östergötland och vikarierande rådgivningsexpert för modul 14U. 
  • Dag två medverkar Ida Gustafsson handläggare vattenverksamhet från Länsstyrelsen i Östergötland.

Du som deltar på kursen ska känna att du åker hem med fördjupad kunskap om underhåll av diken och frågor som rör detta ämne. Du skall efter kursen känna att du är redo att komma igång med modul 14U Underhåll av dike.

Information och anmälan

Kursen vänder sig främst till dig som är växtodlingsrådgivare och vill börja jobba med Greppa 14U alternativt har börjat jobba med 14U men behöver mer stöd i arbetet, övriga intresserade eventuellt i mån av plats.

Datum: 13-14 november

Tid: 13 november drop-in fika från kl. 9.30 kursen startar 10.15. Kursen avslutas 14 november kl. 15.00 med gemensam fika.

Plats: Scandic Frimurarehotellet, Linköping (3 minuters promenad från stationen)

Boende: Boende bokar du själv.

Kostnad: 700 kronor exklusive moms för lunch och för- och eftermiddagsfika båda dagarna kommer att faktureras. Vill man kan man även delta på en gemensam 2-rättersmiddag på Frimurarehotellet på kvällen den 13 november. Anmäler man sig till denna fakturera vi ytterligare 280 kronor exklusive moms.

Anmäl dig senast den 9 oktober

Program

Onsdag 13 november

  • Drop-in kaffe från 09.30, programmet startar 10.15
  • Under förmiddagen introducerar vi kursen, lär känna varandra och förbereder oss inför ett rådgivningsbesök.
  • Lunch
  • Under eftermiddagen åker vi gemensam buss från Frimurarehotellet ut på fältbesök. Vi avslutar dagen med en kort reflektion på sal. Kursdagen beräknas vara slut 17.00
  • Gemensam middag kl. 18.30 på Frimurarehotellet för dem som anmält sig

Torsdag 14 november

  • Vi börjar dagen kl 08.00 med att gå igenom frågeställningar från besöket samt hur råden kan sammanfattas från gårdagens fältbesök i ett rådgivningsbrev.
  • Under dagen fördjupar vi oss även i ämnen som olika typer av vattenanläggningar och juridik kring dessa. Vi lär oss läsa och förstå ritningar och kostnadsfördelningslängder. Hur minskar man risken för erosion och sedimentation? Vi pratar om förvaltning och underhåll och frågeställningar kopplat till det. Länsstyrelsen i Östergötland berättar hur de hanterar frågor kopplat till underhåll av vattenanläggningar.
  • Kursen avslutas klockan 15.00 med gemensam fika.

Har du frågor

Kontakta Caroline Johnsson om du har frågor om kursen eller anmälan

Det finns ett begränsat antal platser på kursen. När kursen är fullbokad och det inte går att använda anmälningsfunktionen har du möjlighet att sätta upp dig på en reservlista. Det kan hända att någon avbokar eller att vi kan ta in fler personer i lokalen. Anmäl dig då till reservplats genom att skicka ett mail till caroline.johnsson@jordbruksverket.se