Rådgivningen ger förslag på hur lantbrukaren minskar risken för transport av växtskyddsmedel till yt- och grundvattnet. Hur gården på bästa sätt anpassar för en säker hantering av växtskydd som främjar både miljön och arbetsmiljön.
All hantering av kemiska växtskyddsmedel innebär en risk för människor såväl som för miljö. Ett bra växtskydd är viktigt för en hållbar och konkurrenskraftig växtodling. Växtskyddsmedel bidrar till ekonomin genom att ge stabila skördar men kan vid fel användning ha en negativ påverkan på hälsan och miljön.
För en säker arbetsmiljö är det viktigt att skydda sig väl vid hantering av växtskyddsmedel genom användning av rätt skyddsutrustning.
Rådgivningen hjälper lantbrukaren att hitta rätt lösningar utifrån gårdens förutsättningar. Du ger lantbrukaren koll och hjälper till med att hitta lösningar som passar för gårdens hanteringen av växtskyddsmedel.
Denna rådgivning rekommenderar vi i Greppa Näringen att lantbrukaren får som ett första besök för rådgivning inom växtskyddsområdet.
Målet med rådgivningen är att minska risken för läckage av växtskyddsmedel till både yt- och grundvatten och dessutom att minska riskerna för användaren och i förlängningen konsumenterna.
Rådgivningen bidrar till att uppnå de nationella miljömålen som berör växtskyddsmedel, giftfri miljö, grundvatten av god kvalitet, ett rikt odlingslandskap och levande sjöar och vattendrag. Den bidrar även till att uppnå målen inom EU-direktivet kring hållbar användning av bekämpningsmedel och vattendirektivet.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ner det modulblad som hör till modulen.
Särskild kompetens i form av behörighetsutbildning.
Rådgivningen växtskyddshantering (13A) beräknar vi i Greppa Näringen omfattar cirka 7–8 timmar där för- och efterarbete av rådgivningsbesöket ingår.
Greppa Näringens Nya krav och rekommendationer 2023-2024 Pdf, 1 MB.
Greppa Näringens krav och rekommendationer 2021-2022 Pdf, 1 MB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 13J Odlingsstrategier med och utan glyfosat Pdf, 139 kB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 17A Biologisk mångfald i åkerlandskapet Pdf, 376 kB.
Senast uppdaterad: 06 november 2024