Rådgivningen handlar om att minska överutfodringen av kväve och fosfor, och samtidigt minska mjölkproduktionens klimatpåverkan i utfodringsledet utan att försämra lönsamheten.
Med en foderstat som är väl anpassad till djurens behov optimerar lantbrukaren kväve- och fosforutnyttjandet. I rådgivningen ingår även att resonera kring olika möjligheter som minskar gårdens klimatpåverkan genom minskade foderinköp och en översyn av hur foder och djurens produktion påverkar metanavgången.
Tillsammans med lantbrukaren går du igenom aktuell foderstat med foderråvaror, areal med mera, och resonerar bland annat om framtaget råproteinhalt och fosforinnehåll. Utifrån detta bedömer du om lantbrukaren har möjlighet att sänka råproteinhalten i foderstaterna utan att det påverkar produktionen negativt.
Rådgivningen kontroll av foderstater, mjölkkor, syftar till att lantbrukaren anpassar utfodringen på gården för att optimera kväve- och fosforutnyttjandet och minska klimatpåverkan.
Rådgivningen bidrar till att uppnå de nationella miljömålen bara naturlig försurning, ingen övergödning, grundvatten av god kvalitet och begränsad klimatpåverkan.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ner det modulblad som hör till modulen.
För rådgivning på ekologiska gårdar krävs särskild kompetens. Särskild klimatkompetens är önskvärd.
Rådgivningen kontroll av foderstater, mjölkkor (42A) beräknar vi i Greppa Näringen omfattar cirka 12–14 timmar där för- och efterarbete av rådgivningsbesök ingår.
Greppa Näringens Nya krav och rekommendationer 2023-2024 Pdf, 1 MB.
Greppa Näringens krav och rekommendationer 2021-2022 Pdf, 1 MB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 13J Odlingsstrategier med och utan glyfosat Pdf, 139 kB.
Tillägg Krav och rekommendationer för modul 17A Biologisk mångfald i åkerlandskapet Pdf, 376 kB.
Senast uppdaterad: 03 juni 2024