Rådgivningen gör lantbrukaren medveten om hur överutfodring och foderspill påverkar klimatet, växtnäringsförluster och gårdens lönsamhet. Ett bättre utnyttjande av näringsämnen är ett bra sätt att minska ammoniak, lustgas och metanavgången från djuren.
På gården kontrollerar du den verkligt utfodrade mängden foder och därmed mängderna kväve och fosfor. Sedan jämför du det med den planerade mängden foder för den aktuella produktionen.
Modulen är godkänd i Arlas Hållbarhetsmodell och kan registreras under ”Kvartalsvis utfodringskontroll från rådgivare”. Foderstaten ska vara beräknad med en analys på grovfodret. Därför ska en foderanalys på aktuellt grovfoder finnas. Mjölkmängder, energi- och proteinnivåer ska synas på foderstaten. En foderinventering måste mjölkproducenten också skicka in till Arla men detta ingår inte i modul 41C. Arla kräver att Endagars utfodringskontroll ska ske kvartalsvis, men Greppa Näringen kan inte erbjuda upprepade kontroller.
Rådgivningen endags utfodringskontroll, nöt, syftar till att lantbrukaren minskar överutfodring och foderspill på gården, vilket i sin tur påverkar växtnäringsförlusterna, klimatutsläppen och lönsamheten positivt.
Rådgivningen bidrar till att uppnå de nationella miljömålen bara naturlig försurning, ingen övergödning, grundvatten av god kvalitet och begränsad klimatpåverkan.
På sidorna Innan besöket, under besöket och efter besöket hittar du beskrivningar av vad som krävs när du ska genomföra modulen. Här finns också länkar till dokument som kan underlätta ditt arbete. I vår kunskapsbank hittar du fördjupningsmaterial om du vill läsa in dig mer på ett specifikt ämne. Du kan även ladda ner det modulblad som hör till modulen.
För rådgivning på ekologiska gårdar krävs särskild kompetens. Särskild klimatkompetens är önskvärd.
Rådgivningen endags utfodringskontroll, nöt (41C) beräknar vi i Greppa Näringen omfattar cirka 8–10 timmar där för- och efterarbete av rådgivningsbesök ingår.
Senast uppdaterad: 11 april 2024