Hos växthusodlaren ska du vara förberedd med uppgifter om anläggningen och du har med dig underlag du har sammanställt för växthusodlaren.
Inled samtalet med att prata om syftet med rådgivningen när du går igenom underlaget du har med dig. Du pratar övergripande om åtgärder växthusodlaren kan göra som främjar ekonomin i verksamheten såväl som miljön.
Vid ditt rådgivningsbesök pratar du med växthusodlaren om spridningsvägar och hur rester av växtskyddsmedel kan hittas i miljön. Du går igenom med växthusodlaren hur företagets nuvarande hantering och rutiner ser ut och berättar om de risker som finns med dagens växtskyddsmedel. Du tar också upp kopplingen mellan användarvillkor för växtskyddsmedel och vad lagen säger om konsumentskyddet.
Du går igenom gränsvärden för dricksvatten enligt EU:s dricksvattendirektiv och riktvärden för vattenlevande organismer i ytvatten, och jämför även med de fynd av växtskyddsmedel i vatten som finns rapporterade.
Regelverket kring användningen av växtskyddsmedel behöver du också gå igenom och förklara närmare kring de saker som gäller för verksamhetens hantering.
Som hjälp i din rådgivning kan du använda det material som finns på Säker växtskydd hemsida i biblioteket. Alla är märkta med Växthus, så de är enkla att hitta i biblioteket. Dessa finns:
Du gör en rundvandring i växthusen där växthusodlaren visar och berättar om sin hantering och eventuella rutiner för växtskyddsmedel. Här informerar du växthusodlaren vad som är bra, och om du ser brister ger du förslag på förbättringar. Du talar också om vilka lagkrav och rekommendationer som finns, hur de gäller för miljö, arbetsmiljö och konsumentskydd. Genomgången i växthusen behöver du göra som förberedelser innan du sammanfattar verksamhetens växtskyddshantering i en åtgärdsplan.
Om växthusodlaren önskar, informerar du även om regler som finns i det frivilliga miljö- och kvalitetsledningssystemet.
Med hjälp av din åtgärdsplan ska växthusodlaren även få ett stöd i arbetet med att själv hantera växtskyddsmedel enligt regelverk och med hänsyn till miljön och verksamhetens arbetsmiljö.
Utifrån genomgången av växthusen tar du fram en åtgärdsplan och prioriterar de viktigaste åtgärderna först där du beskriver:
Du följer även upp rådgivningsplanen och reviderar den om det är aktuellt.
Vid behov hänvisar du också växthusodlaren till vidare rådgivning inom Greppa Näringen.
Senast uppdaterad: 03 juni 2022