Det är viktigt att du förbereder dig inför ditt rådgivningsbesök hos lantbrukaren. Ta kontakt med lantbrukaren och bestäm en tid som passar för ditt besök. Innan du besöker lantbrukaren på gården behöver du hämta in uppgifter om gården.
Krav & rekommendationer är vägledande för alla rådgivningsmoduler i Greppa Näringen. Där hittar du vad du ska göra i din rådgivning med lantbrukaren och vad som krävs av dig som rådgivare.
Du kan också ladda ner kokboken Pdf, 221 kB., så får du informationen i ett dokument på datorn.
När du kontaktar lantbrukaren för att boka möte informerar du samtidigt övergripande vad rådgivningen handlar om.
Att känna till gårdens utgångsläge innan ditt besök hjälper dig att redan innan kunna tänka igenom möjligheterna till förbättringar. Följande uppgifter behöver du för att kunna genomföra rådgivningen:
Innan besöket undersöker du om det finns riktlinjer för tillståndsgivning och vad provtagningar i vattentäkten visar. Det är bra att klargöra hur stor andel av vattenskyddsområdet som är odlad areal. Om kommunen inte har beräknat detta försöker du komma överens om en uppskattning.
Som stöd i din rådgivning är det bra att jämföra gårdens markprovtagningar med informationen i CKB jordartshjälp. Detaljerad beskrivning av hur du gör det finns på CKB:s webbplats.
Den digitala åkermarkskartan är en ny, allmänt tillgänglig, digital kartprodukt som ger dig information om matjordens egenskaper i en skala som anses vara relevant för åtgärder i lantbruket. Nu finns en detaljerad jordartskarta med en upplösning på 50 x 50 meter som visar halterna av lera, silt och sand i matjorden. Kartan kallas också "lerhaltskartan". Denna digitala åkermarkskarta omfattar all jordbruksmark i södra Sverige, upp till och med Hälsingland och har tagits fram av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med SGU.
Leta lerhalter direkt i den digitala åkermarkskartan – länkar till kartan finns på SGU:s webbplats.
Gör en simulering innan besöket i MACRO-DB steg 1, och kör de preparat som är vanliga på den aktuella gården. Gör gärna även en simulering i förväg i steg 2 för något av de ämnen du vet ofta ger risk för läckage.
Detta är bra att ha med dig som diskussionsunderlag vid rådgivningsbesöket, när du till exempel pratar om dosnivå och växtföljd. Eller att du visar exempel på olika modermaterial eller markförhållanden, när sådana förekommer, och använder simuleringen som diskussionsunderlag när det gäller känsligheten på olika fält.
MACRO-DB är ett scenariobaserat simuleringsverktyg (jord-gröda-klimat) för hur bekämpningsmedel bryts ned och transporteras i marken. Med hjälp av simuleringsverktyget bedömer du risken för förluster av bekämpningsmedel till yt- och grundvatten.
Med hjälp av det första screeningsteget i simuleringsverktyget MACRO-DB, steg 1 som finns på SLU:s webbplats, värderar du risken för läckage i ett värsta-fall-scenario. Om risken här är försumbar går du inte vidare.
De preparat som inte visar på en försumbar risk i MACRO-DB steg 1 behöver du undersöka vidare i steg 2.
I MACRO-DB steg 2 gör du en simulering utifrån de specifika förhållanden som råder på lantbrukarens fält inom vattenskyddsområdet.
En förutsättning är att du som rådgivare är bekant med simuleringsverktyget MACRO-DB. Mer information om hur du laddar ned programmet, användarmanual och vanliga frågor hittar du på webbplatsen för Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB).
På uppdrag av Naturvårdsverket ansvarar Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB) för nationell miljöövervakning av bekämpningsmedel. Inom miljöövervakningen tar CKB bland annat prover i yt- och grundvatten, och du hittar senaste rapporten om bekämpningsmedel på deras webbplats.
CKB har även värdskapet för en databas där andra analyser utanför miljöövervakningen rapporteras in. Här finns intressanta rapporter om vatten och växtskyddsmedel.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har ett tillsynsansvar för vattenskyddsområden vilket innebär att de stödjer kommunernas inspektörer vid tillsyn. Som rådgivare har du nytta av information på myndighetens webbplats när det gäller kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har tillsammans tagit fram en vägledning som kan användas av tillsynsmyndigheter såväl som verksamhetsutövare när det gäller ansökan om användning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden.
Du läser eller laddar ner hela rapporten Tillstånd till användning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Om lantbrukaren vill förbereda sig innan ditt besök hänvisar du till greppa.nu där det finns nyheter och information om växtskydd. Du kan även tipsa om andra relevanta webbplatser.
Senast uppdaterad: 17 januari 2023